Jak polubić awokado i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety ?
Dziś kilka zdań o niezwykle zdrowym owocu, który zdobył popularność dzięki swoim właściwościom odżywczym. Pozytywnie szokujące jest to, że dotyczą one tłuszczy oraz ich wpływu na nasz organizm
Możemy nim zastępować w swojej diecie kiełbasę, sery i masła tym samym wymieniając złe tłuszcze na te dobre.
Wiem, nie każdy z Was lubi i często muszę się nieźle namęczyć aby przemycić je nie tylko na surowo do Waszych menu. Guacamole, smoothie, sałatki, kanapki, wrapy, sosy, oleje, dipy – bardzo często tam je umieszczam i jeżeli masz opory z spożyciem pokombinuj tak jak ja.
Eksperymentuj : dodaj soli, cytryny lub suszonego czosnku to może znacznie poprawić smak. Wybieraj dojrzałe i miękkie gdzie pod naciskiem ustępuje jego skórka. Odpuść papkowate i nawet z odrobiną pleśni – cały owoc jest już zainfekowany
Niestety, ale często nasze oczekiwania smakowe są kształtowane przez wcześniejsze doświadczenia z jedzeniem. Jeśli ktoś leciał na śmieciowym jedzeniu nawet częściowo, a teraz liczy na intensywne doznania smakowe to może być rozczarowany. Daj szansę i nie odrzucaj awokado po pierwszym podejściu
Jest cudownym składnikiem który odwdzięczy się Tobie poprawą zdrowia.
I tak właśnie dobrnęliśmy do sedna
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
pomogą w obniżeniu “złego” cholesterolu (LDL) i podniesieniu “dobrego” cholesterolu (HDL). Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu
Błonnik w składzie owocu może stabilizować poziom cukru we krwi. Dorzucę do tego enzym lipazy, który wspiera organizm w rozkładaniu tłuszczy oraz luteinę tak korzystną dla naszych oczu.
Podsumowując, awokado to nie tylko pyszny i wszechstronny składnik kuchenny, ale także źródło zdrowych tłuszczy, błonnika, witamin i minerałów.
Jest dodatkiem doskonałym oraz idealnym substytutem dla tłustych składników w naszej diecie.